Köztudottan sok előnye van a kiegyensúlyozott, friss alapanyagokra, elsősorban zöldségekre, halakra, fehér húsokra, gyümölcsökre épülő mediterrán étrendnek, és a lista most újabb pozitívummal bővült.
Sokakat undor fog el, ha a rovarok fogyasztásáról hallanak. A kutatók viszont egészen másképp vélekednek erről: az ilyesfajta étrend kifejezetten előnyös lehet a bélrendszer egészsége szempontjából.
Sok millió ember egészségére lehet kedvező hatással az MIT massachusettsi műegyetem kutatóinak új ötlete. A szakemberek olyan módszert dolgoztak ki az ételek A-vitaminnal történő dúsítására, amely megegyező hatású lehet azzal, mintha valaki A-vitamint szedne.
Az Imperial College London kutatói 197 426 brit egészségügyi adatait vizsgálta 10 éven át, hogy kiderüljön, milyen hatással vannak a szervezetre az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Az eredmény nem túl szívderítő.
Egy 3D-s nyomtatóval készített műnyelven vizsgálták meg kutatók, hogy a fogyasztói élmény romlása nélkül hogyan lehet csökkenteni az édességek zsírtartalmát, így téve egészségesebbé őket.
Milliók halálát okozhatja évente a nem megfelelő gyümölcs- és zöldségbevitel – bizonyították már korábban többen is. A Tufts Egyetem szakemberei azonban számszerűsítették is e megállapításokat.
Ideje volna mellőzni a nátrium-kloridot tartalmazó hagyományos konyhasót, ami azonban nem azt jelenti, hogy például odahaza főzés közben egy finom levest kis mennyiségben ne ízesíthetnénk vele. Erre a célra is jobb azonban, ha másféle sót használunk.
Alig kell változtatnunk a bevásárlási, főzési és táplálkozási szokásainkon, hogy átalakítsuk az étrendünket. Kezdjük az alábbi hat lépéssel, így rövid időn belül tisztábban táplálkozunk és egészségesebbnek érezzük majd magunkat.
Amilyen sokszor hallottuk gyerekként – a csecsemőkorról nem is beszélve –, hogy mennyire fontos, hogy igyunk elég tejet, olyan sokszor találkozunk felnőtt korban a tejcukor-érzékenységgel, ami a hazai lakosság jó részét érinti. De honnan tudhatjuk, hogy nem bírjuk a laktózt? Ez már azt is jelenti, hogy örökre búcsút kell mondjuk a tejtermékeknek? És akkor hogy pótolhatjuk azokat a rendkívül fontos ásványi anyagokat – főleg a kalciumot – és zsírban oldódó vitaminokat, amik a tejben vannak? Általában ezek a kérdések merülnek fel bennünk a laktózintolerancia gyanúja esetén.
Nemcsak az egészséget, a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás – derült ki egy friss tanulmányból. A világ lakosságának majdnem fele szenved a helytelen étrend miatt, ami a túl sok vagy a túl kevés étel következménye.
Nemcsak Szlovénia, de a világ egyik legismertebb női séfje Ana Roš, akinek étterme, a Hiša Franko két Michelin-csillaggal is büszkélkedhet, a világ legjobb 50 éttermét jegyző listán pedig a 21. Ana Roš azonban ezzel nem elégszik meg: szószólója annak, hogy együnk egészségesebben, fogyasszunk helyi élelmiszereket, a pandémia idején pedig a neki is beszállító, vevő nélkül maradt termelőkkel különleges kezdeményezésbe fogott. A séffel a ljubljanai European Food Summiton beszélgettünk.
A Hester’s life reggelijei egy dietetikus és egy grafikus konyhájából indultak, mára pedig díjnyertes termékekké váltak. Mivel datolyával édesítenek – ami elég ritka a piacon –, nem csak itthon van kereslet a házi fejlesztésű termékekre. A Hester’s veszprémi gyárában jártunk, ahol az alapítók a vállalkozás életének nehézségeiről is meséltek.
Rendszeres tisztítás, különböző higiéniai eszközök használata, tudatos táplálkozás és minimum évenkénti szűrővizsgálat: ezekre mind szüksége lesz, ha egészséges fogakat szeretne.
Ha azt halljuk, hogy kalcium vagy épp kalciumhiány, a többség azonnal a csontokra, esetleg a fogakkal kapcsolatos megbetegedésekre, egészségügyi problémákra gondol. Ugyanakkor keveseknek jut eszébe, hogy e fontos és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag hol és milyen kulcsfontosságú szerepet tölt még be testünk egészséges működésében.
Egy ENSZ-tanulmány szerint még a legolcsóbb egészséges étrend is az ötszörösébe kerül egy szénhidrát-túlsúlyos diéta árának. Ez azonban nem az egyetlen magyarázat arra, miért nem étkezünk egészségesen. Az étkezés világnapján az evéssel kapcsolatos tévhiteket vizsgáljuk meg.